Doorgaan naar inhoud

Doellijncamera's bewijzen hun waarde in Eredivisie

Na een welverdiende winterpauze, waarin de velden leeg bleven en de doelnetten onaangeroerd, is het landelijke voetbal weer in volle gang. Met de hervatting van de Eredivisie willen we stilstaan bij een technologische vooruitgang die de eerste seizoenshelft heeft getransformeerd: de doellijncamera's.

Deze camera's, die nu in alle Eredivisie stadions geïnstalleerd zijn, hebben hun waarde bewezen in het nauwkeurig bepalen van de meest besproken vraag in het voetbal: was het een doelpunt? In de eerste helft van de competitie heeft de VAR in zes gevallen gebruik gemaakt van de Goal Line Replay om te beoordelen of de bal de doellijn volledig had gepasseerd. Dit leidde tot één significante ommekeer, waarbij een doelpunt wel werd toegekend na het raadplegen van de beelden.

De nieuwe technologie, bestaande uit vier high frame rate camera's in elk stadion, versterkt de gereedschapskist van de VAR met precisiebeelden die essentieel zijn bij het beoordelen van cruciale spelmomenten. Of het nu gaat om een doelpunt, penalty, rode kaart, of het identificeren van de juiste speler in het heetst van de strijd; de camera's bieden een helderder beeld van de actie.

In totaal zijn de camera's tot nu toe 169 keer geraadpleegd door de VAR om beslissingen van de scheidsrechter te verifiëren. Van deze checks hebben 17 geleid tot een herziening van de oorspronkelijke beslissing. Over 144 wedstrijden genomen, heeft de VAR meer dan 800 keer de beelden bekeken en in 56 gevallen een herziening aanbevolen. Het gemiddelde VAR-check duurde 99 seconden, wat aantoont dat efficiëntie in het spel blijft.

Een opmerkelijk moment waarbij de Goal Line Replay een doorslaggevende rol speelde, was bij de wedstrijd FC Utrecht – Ajax, waar een doelpunt van Mike van der Hoorn na zorgvuldige beoordeling werd toegekend. Dit incident benadrukt de impact die de technologie heeft op de eerlijkheid en uiteindelijke uitkomsten van wedstrijden.

De invoering van de doellijncamera's markeert een nieuwe fase in het Nederlandse voetbal, waarbij technologie en sport samenkomen om de integriteit van het spel te waarborgen. Terwijl we uitkijken naar de rest van de wedstrijden, kunnen we met vertrouwen zeggen dat de waarheid op het veld nu duidelijker is dan ooit tevoren.

Bron: KNVB
Vorig artikel Team Makkelie naar het EK 2024!
Volgend artikel DE NIEUWE UEFA-WEDSTRIJDTENUES ZIJN VOOR HET EERST TE ZIEN IN ISTANBUL VOOR DE FINALE VAN DE CHAMPIONS LEAGUE

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken